måndag 8 februari 2010

Stress

Stress förknippasofta med jäkt och psykisk belastning. Vi känner att omgivningen kräver saker av oss som vi inte kan, orkar eller hinner med. När vi blir stressade stiger adrenalinhalten, pulsen och blodtrycket ökar, musklerna spänns, synsinnet störs och förmågan att tänka logist och klart har försämrats. Dessa reaktioner var livsnödvändiga när vi bodde i grotter och hotades av vilda djur. Stressen gjorde oss beredda att reagera snabbt, försvara oss eller fly. Nu lever vi annorlunda, men våra kroppar har inte försändrats särskilt mycket. De vilda djuren har ersatts av andra saker som stressar oss, (som i då Robins fall en överjävlig sk. Pappa)

Stresståligheten varierar mellan olika personer, men kan också variera under olika tidpunkter för en och samma individ. Vår sinnesstämning och allmäna kondition påverkar hur mycket stress vi tål. Utsätts vi för mycket stress kan vi till sist hamna i ett paniktillstånd eller i ett tillstånd av apati, vi ger upp.

2 kommentarer:

Denise sa...

Hej Malin,

Jag tänker väldigt ofta på er, och på Robin. Saknar honom! Jag tycker det är så synd att vi bor så långt ifrån varann, har inte ens fått träffa lilla Lykke än, börjar hon bli stor? Jag har ett ljus här nere i Malmö som jag tänder för Robin, mormor och farmor varje kväll! Känns skönt att tänka på honom!

Hoppas ni har det bra och hälsa alla!

Kram/ kusin Denise

Matilda sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.